Zoek een product

Meer informatie op het etiket van uw detergenten.

Wat moet u hierover weten?

Op 8 oktober 2005 treedt een nieuwe detergentenverordening in Europa in werking. Zij brengt in hoofdzaak veranderingen in verband met de etikettering van detergenten. Deze veranderingen zijn bedoeld om u te helpen uw detergenten efficiënter en in alle veiligheid te gebruiken.

Meer details over de bestanddelen

Op de etiketten van detergenten en op de websites staat meer informatie over de gebruikte bestanddelen. Dit is vooral bedoeld om mensen met allergieën te helpen bij het kiezen van een product. Het grote merendeel van de consumenten valt hierbuiten, want allergische reacties op de bestanddelen van detergenten komen relatief zelden voor.

In totaal werden 26 bestanddelen van geurstoffen door het Scientific Committee on Consumer Products (SCCP*) beschouwd als het vaakst gekoppeld aan allergische reacties. Om die reden moeten deze stoffen voortaan op het etiket vermeld staan indien zijn in het product aanwezig zijn in een concentratie van meer dan 0,01% in gewicht.

De etiketten van detergenten zullen dus een meer gedetailleerde lijst bevatten van de bestanddelen van de parfumerende verbindingen. Hieronder kan u de volledige lijst met deze stoffen nalezen.

Alle conserveringsmiddelen die aan de producten toegevoegd worden, zullen eveneens, en dit ongeacht hun concentratie, op het etiket vermeld worden. In heel wat detergenten zijn immers conserveringsmiddelen in erg kleine hoeveelheden aanwezig. Zij zorgen ervoor dat het product langer doeltreffend blijft en dat de oorspronkelijke eigenschappen van het product bewaard blijven. Elk bestanddeel - zowel een ingrediënt van een parfumerende verbinding als een conserveringsmiddel - zal aangeduid worden met zijn internationale naam, dit is de zgn. INCI-naam (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients).

Door elk bestanddeel één enkele naam toe te kennen, wordt het voor consumenten in alle landen en ongeacht hun taal makkelijker om de aanwezige bestanddelen doelgericht te herkennen.

Bestanddelen van geurstoffen:

AMYL CINNAMAL
ALPHA-ISOMETHYL IONONE
ANISE ALCOHOL
BENZYL BENZOATE
BENZYL CINNAMATE
BENZYL SALICYCLATE
BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL
CINNAMYL ALCOHOL
CITRAL
CITRONELL OL
COUMARIN
ENGENOL
EVERNIA FURFURACEA EXTRACT
EVERNIA PRUNASTRI EXTRACT
FARNESOL
GERANIOL
HEXYL CINNAMAL
HYDROXYCITRONELLAL
HYDROXYISOHEXIL 3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE
ISOEUGENOL
LIMLONENE
LINALOOL
METHYL 2-OCTYNOATE

U denkt aan een allergie te lijden?

- Gebruik een product niet langer indien u vermoedt dat het aan de oorsprong van uw reactie ligt.

- Stel een lijst op van alle producten die u tijdens de weken voor uw allergische reactie gebruikt hebt, haal er zo mogelijk ook de vepakkingen bij en noteer ook elke verandering in uw levensstijl en uw voedingsgewoonten.

- Raapdpleeg uw arts of een dermatoloog.

1. Nomenclaturen

Web Agency 2010